Vad är meditation och vad är det bra för?

Jag tror inte du har lyckats undvika att komma i kontakt med meditation i någon form om du har ett intresse för personlig utveckling och mental träning. Min upplevelse är att vi pratar och skriver om meditation som aldrig förr. Vi hör om hur den ingår i stora företagsledares dagliga rutiner, hur den får oss mera fokuserade och i kontakt med vårt inre, men vad är egentligen meditation? Och vad är det bra för?

För mig som alltid varit en grubblande person har meditationen gjort underverk. Det är ett sätt för mig att ta en paus från mina tankar men även finna ett lugn som håller i sig mellan gångerna. Jag läste någonstans att resultatet av meditation inte är vad som händer under själva meditationen utan det som händer mellan gångerna. Det handlar om att lära sig höra sin inre röst och skapa en kontakt med sig själv, det låter enkelt men är för många väldigt svårt.

När jag var i yngre 20 årsåldern fick jag ofta höra att det vore bra för mig att meditera eller börja med yoga, men jag kunde inte föreställa mig något värre. Jag var fullt upptagen med att hålla mig sysselsatt och söka utåt för att fylla hålen inombords (men det visste jag så klart inte då). Jag ville verkligen inte sitta stilla med mina egna tankar och känslor. Jag hade ju jobbat på så bra med att stänga av och fly från allt som gjorde ont. Vid den tiden var jag i total obalans och hade noll kontakt med mig själv eller min intuition som hos mig som barn varit väldigt stark.

Att vara stilla och inte göra någonting kan för många vara lika hemskt som att sitta i ett hav av brännässlor, vissa klarar inte av att vara tysta och ensamma med sina tankar. Det är lättare att ta till flykten från sig själv och stoppa undan allt jobbigt för att slippa se och känna. Du är inte dina känslor men du behöver tillåta dig att känna dem och acceptera dem för att kunna närma dig dig själv och din inre röst. Jag läste någonstans att ett av de första stegen till att närma sig meditation är att lära sig stå ut med sina tankar och hela tiden komma tillbaka till andning, stillhet och tystnad hur mycket tankarna än flyger omkring.

Meditation har många fördelar bland annat att det minskar stresskänslorna, ökar kreativiteten, du får bättre sömn och för mig har det minskat grubblerierna och ökat min närvaro i nuet. Jag har inte alls ångest på samma sätt längre som jag hade när jag var yngre, det beror såklart inte bara på meditationen men jag märker direkt skillnad om jag hoppat över den i några veckor.

Om ni är nyfikna på att testa meditation så föreslår jag att börja med fem minuter per dag, den tiden har vi alla. Sitt i stillhet och följ dina andetag, det behöver inte vara svårare än så. Varje gång du märker att du tappat bort fokuset på andningen så är det bara att komma tillbaka till den. Behöver du däremot guidad meditation så rekommenderar jag varmt appen Headspace, den är superbra och har ett 10 stegs nybörjarprogram.

 

Ann

 

0

6 tips på hur du coachar dig själv.

Ibland kan det vara svårt att veta vart man ska börja när man känner sig redo för att ändra sitt liv och leva mer på sina egna villkor. Här är en lista med punkter som jag fick med mig under min coachutbildning som du kan börja agera efter .

  1. Handla efter din passion. När du känner ett starkt energiflöde, handla! Gör mer av det som du tycker om att göra. Din passion visar sig genom sysselsättningar som får dig att glömma bort tiden.
  2. Var selektiv. Sluta göra saker som du bara gör utav plikt. Lägg märke till kroppens signaler de kommer visa dig när du agerar utifrån plikt eller glädje. Ifrågasätt dina motiv när du gör dina val.
  3. Lyssna. Följ upp återkommande intuitiva budskap. Var uppmärksam när det kommer en möjlig väg till dig.
  4. Satsa. Gör det som krävs för att komma i rörelse mot det som din intuition säger till dig att göra.
  5. Var öppen. Du vet aldrig. Allt är möjligt hela tiden.
  6. Var tillitsfull. Lita på den process du befinner dig i. Det finns inga tillfälligheter.

Jag hade dessa punkter utskrivna på kylskåpet när jag började en mera aktiv resa till att ta ansvar för mitt liv och leva i linje med mig själv och mina drömmar. Det var en bra påminnelse när jag ändrade om mitt tankesätt och fortfarande något jag lever efter.

Ann.

 

0

Har jag rätt att må så här bra?

En konstig fråga kanske ni tycker, men hur många av er har inte varit på en bra plats i livet och undrat vad för dåligt som ska komma härnäst? Att vila i nuet när det känns bra är för många otroligt svårt. En oro kommer krypandes över vad som kan gå fel och närvaron byts ut mot tankar som, tänk om.

Faktum är att vi är mer rädda för ljuset än vad vi är för mörkret. Mer rädda för att lyckas än att misslyckas. Hur kommer det sig kanske ni undrar eftersom de flesta vill väl lyckas? Vi är mer vana vid att hantera svårigheter, vi vet hur vi mår då, det finns en viss trygghet i det tillståndet då det är välkänd mark. Men att lyckas, att må bra, för många kan det vara en så ovan känsla att man börjar sabotera för sig själv så att man sedan kan säga,  ja vad var det jag sa, det skiter sig alltid. Efter sol kommer regn.

Men det behöver inte vara så. Du har rätt att må bra, du har rätt att lyckas med det du tar dig för. Den som står i vägen för det är oftast du själv. Det kan vara lite svårt att ta in om man inte jobbar så mycket med sig själv och även ta ansvaret och äga sitt välmående kan bli alldeles för mycket. 

Att mår bra och känna att vi har rätt att må bra och att lyckas bottnar i hur vi ser på vårt eget värde. Känner vi att vi är värda att lyckas med det vi tar oss för, är vi värda en kärleksfull relation, är vi värda allt det vi har i livet när vi mår bra? Känner vi att vi är det då kommer vi fortsätta skapa förutsättningarna för oss själva att må bra. Känner vi inte att vi är det så börjar vi sabotera för oss själva så att vi tillslut har skapat den verklighet som vi säger att vi inte vill ha.

Så vad kan du göra om du känner igen dig i att du börjar sabotera för dig själv när du är på en bra plats i ditt liv? Börja med att fråga dig själv varför inte du skulle vara värd att ha det som du har, må som du mår osv? Om du ser på andra människor i din omgivning, är de värda att ha det bra i sina liv? Om ja, vad är skillnaden på dig och dem? Varför anser du att de är värda att må bra men inte du? Ifrågasätt dina tankar, sök inåt, vad det är som gör att du inte känner dig värd det du vill ha? Utmana dina “tänk om tankar” när det kommer. Säg till dig själv, – vad som kommer sen kommer jag aldrig veta, nu bestämmer jag mig för att vara här och nu. Att hela tiden komma tillbaka till nuet är det som kommer ta bort tänk om tankarna, i nuet behövs inget tänk om. Öva på närvaron i det som faktiskt händer på riktigt istället för de katastroftankar som bara finns i ditt huvud.

För att det inte ska bli några missförstånd så pratar jag om de gånger vi har svårt att vara trygga och närvarande i vårt välmående, livet går upp och ner och att må dåligt ingår i livet och är inget vi behöver undvika, men att sabotera för sig själv för att du tror att du inte är värd att få ha det bra behöver inte ingå.

 

Tycker du att det är svårt och behöver hjälp att komma vidare så är du varmt välkommen att gå mitt coachingprogram.

Ann

 

 

 

 

0